söndag 15 april 2012

Trollingolycka på Vänern + Vänerlaxfisket på väg att kapsejsa ...

Under gårdagen skedde en otäck olycka på Vänern då en trollingfiskare fastnade med sina djupriggslod i ett nät strax norr om Baggerud. Båten drogs ned och mannen hamnade i vattnet. Dock så kunde han räddas tack vare sin bror och Martin "Konsulenten" Engström - stor eloge!

Mer info om olyckan hittar du här:

http://www.fiskenyheter.se/artikel/olycka-pa-vanern-trollingbat-fastnade-i-nat-och-sjonk.html


http://salmonseeker.blogspot.se/

_________________________________


Fick ett mail från sportfiskeskribent/informatör Björn Blomqvist:


Hej Gustaf!

Känn dig fri att publicera följande text & bild som fanns att läsa i lördagens upplaga av Skaraborgs Allehanda. Förhoppningsvis får det än fler trollare att dyka upp på de sk. informationsmötena i Karlstad & Lidköping kommande vecka.

Vi hörs. Mvh / Björn Blomqvist


Den i folkmun kallade Vänerlaxen (insjölax och insjööring) är den viktigaste fisken för trollarna på Vänern. Fisket sker efter odlad fisk, som via utsättning spolats ut i Klarälven och i Vänern. Under senare år har det konstaterats att de årliga utsättningarna av lax- och öringungar inte gett de återfångster som förväntats i förhållande till utsättningstalen.


Usel kvalité på merparten av sättfisken är den främsta orsaken. Länsstyrelsen i Värmland har det yttersta ansvaret för tillsynen av odlingarna och vara kontrollanter vid utsättningarna. Trots vetskap om "smoltproblematiken" har inga påtagliga åtgärder satts in för att komma rätta till med det sviktande laxfiskeläget. Nej, exempelvis tillåts Fortum spola ut sina sättfiskar i Klarälven via ett ca sex meter högt rör rätt ned i älven. Betänk att merparten (ca 150 000) av de årliga utsättningarna (totalt ca 200 000) görs i Klarälven. Enligt gjorda undersökningar av Karlstads universitet dukar cirka 50 procent av sättfisken från Klarälven under på sin väg till Vänern. De blir gäddmat! Redan där borde varningsklockarna (börjat) ringa hos tillsynsmyndigheten, men icke.


Hur upphandlingen av sättfisk går till är även det en märklig historia. Länsstyrelsen skriver; "målet med upphandlingen är att skapa ett långsiktigt attraktivt lax- och öringfiske i Vänern". Det låter ju bra, men rimmar deras agerande i samklang med detta? Den odling som erbjuder den billigaste sättfisken får i år (2012) sälja 65 procent (Fengersfors) medan den odling som kan leverera frisk (Sävenfors) sättfisk (något dyrare dock) belönas med kvoten 35 procent. Vilket är viktigast, kvantitet eller kvalitet? Första målet måste väl vara att få till kvalitet och därefter öka mängden sättfisk.


Länsstyrelsen Värmland med Sven-Erik Sköld i spetsen har vid flera tillfällen under senare tid uttalat sig i press att länsstyrelsen jobbar med att uppmuntra odlarna att bl.a. använda strömbildare, bättre foder och lägre täthet med fisk i baljorna. Sävenfors Fiskodling som sedan 2008 satsat på just sådana åtgärder och numera har fina sättfiskar borde väl därför vara prioriterade att få leverera. Fengersfors fiskodling däremot har inte gjort några förbättrade åtgärder. Nej, vetskapen om att de får sälja sina "billiga" sättfiskar oavsett gör att de kör vidare i gamla odlingsspår.


Inte en enda gång har Sven-Erik Sköld besökt Sävenfors fiskodling i år. En gång (den 30 mars) har han besökt Fengersfors fiskodling. Visiten gjordes efter att årets upphandling redan godkänts! Hur man kan ge "grönt ljus" för upphandling utan att först ha kollat småfiskarnas hälsoläge är obegripligt. I sammanhanget kan berättas att ägaren till Fengersfors odling inte ens fanns på plats då herr Sköld var där, vilket indikerar på en nonchalans av sällan skådat slag från odlarens sida. Ej heller närvarade nämnde odlare på det sk. odlingsmötet som länsstyrelsen Värmland kallat till tidigare i år i Karlstad. Några officiella noteringar om sättfiskens status i Fengersfors den 30 mars har naturligtvis inte publicerats, och kommer förmodligen ej heller att göras.


Hemlighetsmakeriet är tydligt. Det är hög tid att Fengersfors fiskodling granskas av utomstående och vid minsta bevis att fisken "misshandlas" ska detta anmälas till djurskyddet. Länsstyrelsen Värmland lär inte göra så, då de med största sannolikhet även fortsättningsvis ser mellan fingrarna, åtminstone av deras tidigare agerande att döma. Att som privatperson komma in på odlingen lär dock bli svårt. Däremot är det fritt fram att närvara vid utsättningarna i Vänern.


Laxfond Vänern med VD Bo Thorsenius i spetsen är en av aktörerna som i år satsar hundratusentals kronor på smolt från Fengersfors, trots Laxfondens röda siffror i bokföringen. I ett mejl bekräftade VD Thorsenius häromdagen Citat; "Vi kan inte köpa från Sävenfors bara för att de - kanske - har bättre kvalitet. Har t ex annan odling tillräckligt bra kvalitet, kanske sämre än Sävenfors, men lägre pris måste ett sådant anbud antas". Officiellt säger dock Laxfonden något helt annat. Citat; "att de ska anskaffa och sätta ut högkvalitativ lax och öring av Vänerursprung". Laxfonden agerar bevisligen även de stick i stäv mot sina officiella statuter. Det är hög tid att även Laxfond Vänern och dess styrelse granskas. Att länsstyrelsens märkliga agerande också måste granskas ytterligare är en självklarhet. Detta oavsett att Märet Engström, enhetschef och ytterst ansvarig för tillsynen av odling och utsättning av lax, inte känner sig besvärad över att verksamheten inte fungerar. Hon sa härförleden i en tidningsintervju. Citat; "jag brukar kika över axeln ibland för att se vad killarna gör, och jag litar på min personal. De gör ett bra jobb".


Ytterligare en förvirrande sak i samband med fiskutsättningarna är att Länsfiskekonsulent Jarl Svahn, Västra Götaland, onsdagen den 14 mars 2012 i Mariestads Tidning bekräftade att framgent ska det provas med att sätta ut ettåriga laxungar. Och tillade; "vad gäller problematiken med väldigt hög dödlighet för utplanterad lax finns ännu inga riktigt bra svar. Nu prövar vi med att sätta ut laxen vid ett års ålder. Vi tror den blir för bekväm annars".


Dimridåerna runt Vänerlaxfisket är påtagliga. Men nu ska tydligen informationen börja flöda med start i Karlstad tisdagen den 17 april kl. 18.00–20.00, lokal Värmlands museum samt i Lidköping onsdagen den 18 april kl. 18.00–20.00 lokal Galejan (bredvid Vänermuseet). Länsstyrelserna Värmland & Västra Götaland håller i arrangemanget. Mötesinfo med avs. länsstyrelserna; "sedan 2008 pågår bland annat ett arbete för att förbättra kvaliteten på den lax- och öringsmolt som sätts ut i Vänern och sedan 2010 arbetar vi gemensamt med en fiskevårdsplan för sjön. Länsstyrelsen i Värmland driver även ett Interregprojekt – "Vänerlaxens fria gång" vars huvudsyfte är att få mer lax- och öring att ta sig både till och från sina reproduktions- och uppväxtområden i Klarälven respektive Vänern".


Resultaten från den nyligen av SLU publicerade genetiska studie gällande lax och öring i Vänern, som indikerar att rådande system för odling och utsättning av lax och öring i Vänern och dess tillflöden inte tycks vara långsiktigt hållbart, har tydligen undgått länsstyrelsens mannar. Betänk att ur ett bevarandegenetiskt perspektiv framstår följande åtgärder som särskilt motiverade:

¤ Sätt inte ut mer odlad fisk i Gullspångsälven.

¤ Upphör med uppflyttning av odlad lax och öring i Klarälven.

¤ Sätt endast ut lax och öring av lokalt ursprung i Klarälven.

¤ Se över smoltutsättningarna direkt i Vänern.

¤ Genomför fler undersökningar av naturlig reproduktion ned- och uppströms Forshaga.

¤ Använd genetiska "verktyg" i förvaltningen.


Det är fritt fram att dyka upp på informationsmötena i Karlstad och Lidköping. Så även att ställa frågor.



/ Gustaf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar